1. Home
  2. Offerte maken
  3. Voordelen ai

De voordelen van AI bij het maken van offertes

Professionals die verantwoordelijk zijn voor het maken van offertes zijn zich er maar al te goed bewust dat offertes een cruciale rol kunnen spelen bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten en klanten. Aan de basis liggen acquisitiegesprekken waarin de behoeften en vraagstukken van potentiële (of bestaande) klanten worden achterhaald zodat offertes zo optimaal aansluiten. Met de komst van AI, Artificial Intelligence breekt een nieuwe periode aan, óók voor het voorbereiden en opstellen van offertes.

Wat is AI

AI, Artificial Intelligence of KI, kunstmatige intelligentie, verwijst naar een tak van informatica die zich bezighoudt met het creëren van machines, computers of systemen die in staat zijn om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie zouden vereisen. Het doel van AI is om machines in staat te stellen te leren, redeneren, begrijpen, plannen, problemen oplossen en zelfs emoties te simuleren. AI wordt tegenwoordig in veel gebieden toegepast, waaronder gezondheidszorg, financiën, transport, entertainment en meer.

AI en sales processen

AI kan beslist binnen sales processen worden toegepast Door gebruik te maken van AI-technologieën kunnen bedrijven hun verkoopinspanningen optimaliseren, efficiëntie verhogen en betere beslissingen nemen. Ook offertes kunnen met behulp van AI nóg beter voorbereid en opgesteld worden. Hieronder enkele voorbeelden.

Meer inzicht in klantbehoeften met AI

AI helpt bij het analyseren van grote hoeveelheden gegevens, zoals klantinteracties, marktonderzoek en sociale media-analyses. Een voorbeeld: AI kan geautomatiseerd feedback en sentimentanalyses uitvoeren op klantreviews en social mediaberichten om beter te begrijpen welke aspecten belangrijk zijn voor klanten en wat hun pijnpunten zijn. Dit stelt sales- en andere professionals snel in staat om meer inzicht te krijgen in de specifieke vraagstukken en uitdagingen van hun klanten. Hiermee kan een voorstel nóg beter op de klant of prospect worden afgestemd.

Personalisatie met AI

Personalisatie is de regel geworden. Het blijkt dat 65% van de klanten aangeeft loyaal te blijven als een bedrijf een op maat gemaakte ervaring biedt (bron: Salesforce, 2023). AI kan klantprofielen analyseren en automatisch relevante content genereren op basis van de specifieke behoeften en voorkeuren van elke klant. Denk aan specifieke voordelen en op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de klant. Personalisatie in offertes verhoogt de betrokkenheid van klanten.

Juiste prijsstrategie bepalen met AI

Het bepalen van de juiste prijsstrategie is een uitdaging voor veel sales professionals en ondernemers. AI kan uitkomst bieden bij optimalisatie van prijsstellingen. Bijvoorbeeld door het analyseren van verschillende factoren als concurrentiegegevens, historische verkoopgegevens en klantgedrag. Met behulp van machine learning-algoritmen kan AI voorspellen welke prijsniveaus het meest aantrekkelijk zijn voor specifieke klanten. Daarmee kunnen prijsstrategieën ontwikkeld worden die de concurrentiepositie versterken en tegelijkertijd klanten zal aanspreken.

Visuals maken met AI

Het visuele aspect in offertes is gedurende de jaren een prominentere rol gaan innemen. Visuals triggeren de beleving, roepen herkenning of verlangen op. Daarbij wordt visuele content ook nog eens tot 60% beter onthouden (bron: wetenschappelijk onderzoek “Rise and decline of Verbal and Visuo-spatial Memory”, Jaap Murre, 2010). AI helpt bij het creëren van aantrekkelijke visuals, waaronder covers, sprekende grafieken, aantrekkelijke infographics, informerende animaties, video’s en presentaties. Met behulp van geavanceerde algoritmen kan AI-gegevens interpreteren en visuele representaties genereren die een offerte effectiever overbrengen. Deze visuele elementen trekken de aandacht van de klant en zorgen voor meer beleving. De AI-tools voor visuals zijn versnipperd op internet te vinden. De tool Canva (online design tool) is hier het noemen waard. Het biedt namelijk een verzameling tools op één plek, heel efficiënt.

ChatGPT

Teksten schrijven met AI

Met de komst van ChatGPT de meest bekende AI tool, wordt meer en meer content via AI gegenereerd. Het is tevens toepasbaar bij offerteteksten. Hoe specifieker de opdracht (de prompt) die aan de tool gegeven wordt, hoe beter het resultaat. AI tools kunnen in dit geval gebruikt worden ter inspiratie of om de taalkundige kwaliteit en leesbaarheid van een offerte te verbeteren. Tools zoals ChatGPT geven dan suggesties voor betere formuleringen en grammaticale constructies. Menselijke controle blijft echter noodzakelijk.

AI-gedreven offertesoftware

Met AI gedreven offertesoftware kunnen offertes automatisch worden gegenereerd op basis van vooraf ingestelde sjablonen en parameters. Hierdoor kunnen sales teams snel en efficiënt offertes maken zonder dat ze elk detail handmatig hoeven in te voeren. Bovendien zijn er offertesofwaretoepassingen waar via AI-gegevens analyses en voorspellingen gemaakt kunnen worden. AI-gedreven offertesoftware kan informatie uit verschillende bronnen integreren, zoals CRM, productinventarissen en prijslijsten. Dit verbetert de actualiteit en nauwkeurigheid van de informatie in offertes.

Tot slot

AI is nog lang niet perfect, maar verstandig gebruik verbetert mogelijk de efficiëntie van het verkoopproces, de nauwkeurigheid van offertes alsook de algehele verkoopprestaties. Hoewel AI veel mogelijkheden biedt om processen te automatiseren en efficiëntie te verbeteren, roept het tegelijkertijd nog vragen op over bijvoorbeeld nauwkeurigheid, ethiek, privacy en impact. Daarom is verder onderzoek en ontwikkeling belangrijk om ervoor te zorgen dat de technologie ten goede komt aan de toepassingen en de mensheid.

share:

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten