1. Home
  2. Offerte maken
  3. Kleuren

Offertes vormgeven met behulp van kleurenpsychologie

Kleur is overal. Kleur speelt een belangrijke rol ook in het bedrijfsleven. Kleuren komen terug in logo’s, huisstijlen, websites en allerlei andere vormen van communicatie en marketing. Er zijn tal van onderzoeken waaruit blijkt dat een kleur of een combinatie van kleuren grote impact heeft op klanten, prospects en doelgroepen. Kleuren roepen emoties en associaties op. Het bewust inzetten van kleuren en kleurcombinaties levert aantoonbare conversie op. Ons advies: besteed aandacht aan de vormgeving en specifiek het kleurengebruik in offertes!

Kleurtheorieën

Er zijn verschillende kleurtheorieën. Kleurtheorieën bieden veelal praktische richtlijnen voor het mengen van kleuren en de visuele effecten van specifieke kleurencombinaties. Eén van de bekendste theorieën is het kleurenwiel (zie afbeelding 1) met daarin twaalf kleuren, onderverdeeld in primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Primaire kleuren (1) zijn de kleuren rood, geel, blauw en deze zijn gelijkmatig verspreid op het wiel. Met deze primaire kleuren kan je weer nieuwe kleurcombinaties maken en dat zijn dan de secundaire kleuren (2): oranje, groen en violet. Wanneer primaire kleuren met secundaire kleuren worden gecombineerd, ontstaan de tertiaire kleuren (3). Dat zijn de kleuren roodoranje, geeloranje, geelgroen, blauwgroen, blauw-violet en rood-violet.

Kleurtheorieën

Kleurenmarketing

Uit onderzoek blijkt dat bij ruim 90% van de consumenten kleur de belangrijkste motivator is voor de aanschaf van een product. Verder bepalen kleuren het humeur, de productiviteit en zelfs de spijsvertering. Wij mensen worden dus onbewust sterk beïnvloed door kleuren. Logisch dat kleuren voor veel (commerciële) doeleinden worden ingezet en dus ook voor offertes. Let wel, het is cruciaal dat men hierbij rekening houdt met de symboliek en de associaties die kleuren oproepen. Hiervoor is zowel kleurenkennis als inzicht in de doelgroep noodzakelijk.

Kennis van kleuren

Iedere kleur heeft een betekenis. Hieronder worden ze stuk voor stuk uitgelegd.

Rood

De kleur rood heeft twee uiteenlopende associaties: die van liefde, maar ook van geweld. Die van cupido maar ook die van de duivel. Rood trekt altijd de aandacht. Het is dan ook niet zomaar dat rood een belangrijke rol speelt bij stoplichten en verkeersborden. Daarnaast is rood de perfecte kleur voor het uitdrukken van kracht, passie, energie en belang.

Oranje

Oranje is wat zachter dan rood waar geen ontkomen aan is. De meeste mensen ervaren positieve gevoelens bij de kleur oranje. Het is rustgevend en roept kalmte, geduld, creativiteit en vertrouwen op. Oranje symboliseert ook de herfst en daarmee verandering. Tot slot kan oranje ook de betekenis dragen van goedkoop of betaalbaarheid.

Geel

Geel is een warme, energieke kleur. Het maakt mensen vrolijk. De kleur geel staat bovendien voor hoop en duurzaamheid. Maar pas op, het wordt tegelijkertijd geassocieerd met nervositeit, onrust en goedkoop zijn. Nogal wat verschillen dus!

Groen

Groen is een combinatie van blauw en geel. Men kan het daarom voor verschillende doeleinden inzetten. Een koele kleur die met de natuur verbonden is. Groei en een nieuw begin zijn eveneens associaties en tenslotte werkt groen kalmerend en genezend.

Blauw

De betekenis van blauw hangt af van de tint: lichtblauw is ontspannend, helderblauw daarentegen verfrissend en donkerblauw staat voor betrouwbaar en verantwoordelijk. Blauw wordt veel ingezet voor zakelijke doeleinden.

Paars

Van oudsher wordt paars als een elitaire of luxe kleur beschouwd. Tegenwoordig staat het ook voor vernuft, inspiratie en creativiteit. Paars stimuleert de fantasie en omdat paars gevormd wordt door rood en blauw, dient men bij het inzetten van paars ook rekening te houden met de emoties die rood en blauw kunnen oproepen.

Zwart

Zwart is één van de neutrale kleuren. Net zoals rood bestaan er contrasterende emoties en gevoelens. Zwart wordt vaak geassocieerd met de dood en het kwaad. Aan andere kant zien we in zwart ook elegantie en kracht. Zwart schept duidelijkheid en wordt daarom vaak als kleur gebruikt voor teksten.

Wit

Geen twijfel over mogelijk: wit staat voor zuiver, onschuld, eenvoud en schoon. Wit wordt ook toegepast als in witruimten of alinea’s zodat dit rust en overzicht schept.

Grijs

Grijs is een neutrale kleur die veelal met conservatief, competent, professioneel en formeel wordt bestempeld. Grijs wordt vaak in het bedrijfsleven ingezet.

Bruin

Een warme, natuurlijke kleur die geassocieerd wordt met aardsheid, betrouwbaarheid en in sommige gevallen met degelijk en saai. Daarmee wordt bedoeld dat het iets te gezapig of burgerlijk kan overkomen.

Beige

De betekenis van beige is sterk afhankelijk van de kleuren eromheen. Het heeft een rustig karakter waardoor het naast wit vaak wordt ingezet als achtgrond.

Ivoor

Ivoor is een verfijnde kleur die ontstaat door bruin en wit. Ivoor staat symboliek voor historie en omdat het veel van wit weg heeft, wordt het ook geassocieerd met puurheid, rust en elegantie.

Houd rekening met de doelgroep

Wil men inspelen op het onderbewustzijn en daarmee de emotie en het gedrag beïnvloeden, dient er, los van cultuur, rekening gehouden te worden met leeftijd, geslacht en persoonlijkheid.

Leeftijd

Hoe ouder de doelgroep is, des te donkerder zien zij de dingen. Daarom zullen zij lichtere kleuren aantrekkelijker vinden.

Persoonlijkheid

Iedereen heeft een andere persoonlijkheid en daarmee ook verschillende voorkeuren als het om kleuren gaat. Zitten er veel extroverten in een doelgroep? Kies dan voor opvallende en lichte kleuren.

Geslacht

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Dit is de titel van John Gray’s boek waar sinds het uitbrengen miljoenen exemplaren wereldwijd van zijn verkocht. Ook wat betreft associaties en emoties die kleuren oproepen, verschillen mannen en vrouwen aanzienlijk. Op de afbeelding van KISSmetrics zijn de verschillen duidelijk zichtbaar, vrouwen houden van blauw, paars en groen, terwijl mannen de voorkeur geven vaan blauw, groen en zwart.

Kleuren en geslacht

Kleurenpsychologie in offertes toepassen

Wanneer men over voldoende kennis en inzicht beschikt kan de psychologische invloed van kleuren prima in offertes worden toegepast, mits strategisch verwerkt. Zeker bij digitale offertes zijn de mogelijkheden haast onbegrensd. Vanzelfsprekend moet het geen kakafonie worden, maar hieronder staan een aantal opties opgesomd.

Pas kleurenpsychologie toe bij:

  • de cover van een offerte
  • afbeeldingen
  • achtergrondkleuren
  • lettertypes
  • titels, tussenkopjes en witruimtes
  • grafieken, infographics en tabellen
  • hyperlinks
  • call to action buttons
share:

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten