1. Home
  2. Blog
  3. Sales
  4. Verkoop gamification

Start met gamification voor meer sales

Steeds meer bedrijven passen gamification in hun sales proces toe. Gamification geeft je sales namelijk een behoorlijke boost! Wat zeg ik, ik ben cases tegengekomen waar er sprake was van meer dan een verdubbeling. Alleen dat al is reden genoeg om er een blog aan te wijden. Dus, are you ready to play?

Gamification in verkoop

Wat is gamification?

Onder gamification verstaan we: het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext waaronder tools, apps, social media maar evengoed ook in wetenschappelijk onderzoek. Het spelelement zorgt ervoor dat mensen langer geboeid blijven, informatie beter onthouden en meer betrokken zijn. Het wordt voor verschillende doelen ingezet. Denk aan verhogen van verkoop, recruitment, verandertrajecten en (competentiegericht) onderwijs en training. Het is erop gericht om menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen. Je maakt bepaalde processen wat speelser om zo gedragsverandering te stimuleren en resultaten te verhogen. Eigenlijk niets nieuws, jij en ik doen het al jaren. Bijvoorbeeld: als mijn kinderen voor bepaalde vakken gemiddeld een 7 of hoger staan, krijgen ze een beloning naar keuze. Werkt altijd! Niet zo gek dus dat gamification ook steeds vaker in een verkoopstrategie opgenomen wordt.

Wat doet gamification voor je sales?

Bedrijven zetten gamification in om hun salesdoelstellingen te realiseren en soms zelfs te overtreffen. Want wat blijk, games werken activerend en motiverend. Games motiveren mensen intrinsiek en voeden hele sales teams met dopamine. Dit gelukshormoon versterkt de winnaarsmentaliteit waardoor we proactief aan onze persoonlijke- en afdelingsdoelen werken.

Met gamification worden meer:

  • deals gesloten
  • klantbehoeften ingevuld
  • upsell en cross selling mogelijkheden gerealiseerd
  • leads genereerd (en benut)
  • vaardigheden aangeleerd

Meetbare resultaten

Een van de redenen waarom gamification zo succesvol is, ligt in het feit dat je de voortgang goed kunt meten. Zet KPI’s (Key Performance Indicators) om in scores, inspireer en stimuleer medewerkers door de scores en voortgang visueel te maken. Hierdoor lopen medewerkers echt een stapje harder, zowel individueel als in teamverband.

Beloningssysteem: niet alleen maar geld

Het beloningssysteem moet natuurlijk wel goed in elkaar zitten. Stel, je zou eerder verworven beloningen intrekken, dan is de motivatie ver te zoeken. Het is daarom belangrijk om iedereen op dezelfde manier te belonen en dat beloningen behouden mogen worden. Beloon voor het behalen van (tussentijdse) activiteiten of mijlpalen. Geef medewerkers een positieve waardering in de vorm van awards (erkenning), bonussen of andere beloningen. Het zit hem echt niet altijd in financiële beloningen. Er zijn bedrijven die werken met bijvoorbeeld het toekennen van meer verantwoordelijkheden, een jaar voorzitterschap van een task team en zelfs met promoties. Laat medewerkers verder ook punten kunnen verdienen voor inzet en betrokkenheid en dus niet alleen voor het aantal binnengehaalde deals. Zo voorkom je dat het gelijk game over is als iemand eens een mindere week heeft. Alleen dan blijft gamification werken en zie je bovendien dat teams effectiever en plezierig samenwerken!

Enkele voorbeelden

Willekeurige prijs

Dit model is een van de eenvoudigste en meest effectieve. Koop elke dag / week / maand een prijs voor de bestseller in jouw team. Maak niet bekend wat de beloning is, want hierdoor blijft je team meer betrokken bij elke wedstrijd.

Verkooptoernooi

Zet een kampioenschap op waar mensen in paren met elkaar strijden, waarbij slechts één persoon naar de volgende fase gaat. Hoewel er uiteindelijk maar één persoon de winnaar kan zijn, moet je aandacht besteden aan de mensen die het niet helemaal hebben gehaald, maar toch goede resultaten of indrukwekkende verbeteringen hebben laten zien.

Taart gooien

Wie droomt er niet van om een ​​taart in het gezicht van hun leidinggevende te gooien? Welnu, zo'n droom kan werkelijkheid worden voor de meest toegewijde persoon in het team.

Gamification met taart

Prijzenfestival

Dit spel vereist een grote doos met geschenken. Elke week kan een persoon met het hoogste aantal verkopen een cadeau uit de doos openen. De week erna kan iemand anders een ander cadeau openen of een al geopend cadeau nemen, enzovoort. Elk teamlid zal racen voor een kans om een ​​andere prijs te openen of te ruilen.

Skill challenge

Creëer een aantal handicaps en laat elke persoon er een kiezen. Als een verkoper een aantal deals met de handicap kan sluiten, heeft hij de uitdaging gewonnen en krijgt hij een prijs. Dit zal geen competitieve geest in de mix brengen, maar zal de activiteit zeker minder eentonig maken.

Prioriteiten

Dit idee is ook eenvoudig. Maak een lijst met prioriteiten voor elk teamlid (plaats een nieuw product, een oud product dat nog op voorraad is of specifieke onafgemaakte deals bovenaan de lijst) en pas de winst aan op basis van de positie van de taak op de lijst.

Kennis delen

Koppel je medewerkers aan teams van twee personen en laat het beste team de prijs winnen. Op deze manier kun je de beste en de slechtste verkopers koppelen en ze direct ervaringen laten uitwisselen.

Klantinzicht

Als je bedrijf openstaat voor klant recensies, moet je de persoon die het meest genoemd wordt, zeker belonen. Wees wel voorzichtig - een dergelijke tactiek kan je verkopers irritant en opdringerig maken als het gaat om beoordelingen.

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

vrijdag 28 mei 2021 - Sales

share:

Gerelateerde artikelen

Overwin schrijversblok bij het maken van offertes met deze tips
Iedereen loopt weleens vast bij het maken van een offerte. Misschien lukt het even niet om je te focussen of je vindt gewoon niet de juiste woorden. En … de gedachte dat de offerte misschien later dan verwacht bij de klant aankomt, levert eerder kortsluiting dan inspiratie op. Gelukkig hebben we daar wat voor: maar liefst 10 praktische en direct toepasbare tips waarmee je jouw offerte alsnog picobello en op tijd aanlevert.
IJzersterk! Sociale bewijskracht in je offertes
Als 1.000 mensen aangeven dat iets goed is, dan zal het wel zo zijn. Zo werkt sociale bewijskracht. Het zal je vast niet verbazen dat vooral webshops dit dagelijks inzetten. Het zorgt namelijk voor aantoonbaar meer conversie. De cijfers liegen er niet om! Een geweldige kans dus om de overtuigingskracht van je offertes ermee te versterken. In dit blog daarom alles over sociale bewijskracht en hoe je dit succesvol in je offertes toepast.
Opvolgen van offertes: timing is everything
Timing is alles, óók bij het maken van offertes en de opvolging ervan. Ben je te snel, dan kom je misschien te gretig over. Ben je te laat, dan kan dat als desinteresse worden opgevat. En dan de opvolging: wanneer bel je een (potentiële) klant om te vragen wat hij van je voorstel vindt? Dilemma’s, tips, how-to’s - alles wat er weten valt lees je in dit blog. In slechts een paar minuten ben je helemaal op de hoogte van alle opties en weet je wat werkt en wat niet!
Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten