1. Home
  2. Blog
  3. Sales
  4. Unique buying reasons

Offerte maken? Ken de UBR’s van je klanten!

Vroeger kon je bij het schrijven van een voorstel volstaan met verkoopargumenten die het onderscheid tussen jouw bedrijf en de concurrentie duidelijk maakten. Maar tegenwoordig staat niet jouw bedrijf maar de klant centraal. Reden genoeg om de verkoopmotieven van je klant of prospect eens goed te onderzoeken en deze in je offertes op te nemen.

Gebruik Unique Buying Reasons bij het maken van offertes

Wat zijn UBR’s (Unique Buying Reason)

Een Unique Buying Reason is de reden waarom een klant jouw product of dienst zou willen afnemen. Anders dan bij de meer bekende term USP (Unique Selling Point), waar bedrijven centraal staan, wordt bij UBR vanuit de behoefte van de klant gedacht. Iets dat echt past in deze tijd. De markt focust zich meer en meer op de klant. Goed omschreven UBR’s kunnen klanten of prospects net dat laatste zetje geven waardoor ze juist voor jou kiezen. De koopmotieven bepaal je het liefste aan de hand van gedegen onderzoek. Alleen met objectieve customer research achterhaal je de daadwerkelijke motieven. Het uiteindelijke doel van UBR’s is om erop in te spelen en zo meer klanten, orders en opdrachten te krijgen. Maar wie slim is gebruikt ze ook voor het formuleren van teksten voor websites, brochures en natuurlijk je offertes!

De waarom vraag

Tja, hoe kom je achter koopmotieven? Waarom kopen je klanten iets, nemen ze diensten af en waarom specifiek bij jouw bedrijf of organisatie? Om antwoord op dit soort vragen te krijgen, zul je je moeten richten tot de klant. Dat kan op verschillende manieren met bijbehorende prijskaartjes. Grotere organisaties schakelen hier veelal een bureau voor in. Maar ook met minder grote budgetten kun je de motieven en beslissingsfactoren onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de reviews bij jezelf en bij je concurrenten of onder bestaande klanten enquêtes en interviews afnemen. Vraag klanten na een opdracht of order altijd om feedback. Lees verder en ontdek hoe je met al deze informatie je UBR’s bepalen kunt.

UBR’s bepalen via het Waarde Propositie Canvas

Het Waarde Propositie Canvas is een vervolgstap, een verdieping op het Business Model Canvas. Bij het Waarde Propositie Canvas vertaal je de feedback die je van je klanten krijgt naar waarden, behoeften en wensen. Deze vul je in op het canvas. Hieronder zie je hoe zo’n Canvas eruit ziet. Zo breng je alles over je product of dienst in kaart en tegelijkertijd de behoeften, wensen en pijnpunten of frustraties van de klant.

Eenmaal ingevuld geeft dit canvas inzicht in wat jouw klanten terugkrijgen als ze met jou in zee gaan. Bovendien helpt het invullen van het canvas je bij het verwoorden en verwerken van waarden in al je communicatie, dus ook in je offertes.

Waarde propositie canvas

UBR’s in je offerte

Behalve op je website, social media kanalen of in advertenties kun je UBR’s dus ook in je offertes meenemen.

Verwerk je UBR’s:

in de meest belangrijke onderdelen van je offerte, waaronder de beschrijving van de aanleiding van de aanvraag, de beschrijving van de gewenste situatie en de resultaten van je product of dienst.

  • in een inspirerende cover
  • door het gebruik van associërende afbeeldingen
  • via het tonen van reviews die op de UBR’s aansluiten

Tip

Met de Offorte software verwerk je snel en overtuigend je UBR’s in je offertes. Je kunt ze bovendien eenvoudig hergebruiken door ze op te slaan in de favorieten bibliotheek. Zo zet je jouw UBR’s bij elke offerte optimaal in!

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

maandag 12 juli 2021 - Sales

share:

Gerelateerde artikelen

Trending: inspirerende offertes waarin klantbeleving centraal staat
Hoe breng je beleving over in je offertes? Hoe speel je in op de voorkeur of verlangens van de klant of diens doelgroep? En hoe laat je jouw bedrijf als beste uit de verf komen? Hoogste tijd om de belangrijkste geheimen voor inspirerende offertes met je te delen.
Must know: de ideale opbouw voor een offerte
Hoe fantastisch zou het zijn als je de ideale structuur voor offertes wist? Dat je altijd een blauwdruk had die je bij elke aanvraag alleen nog maar aan de klant hoefde aan te passen. Een blauwdruk met de juiste opbouw waarmee je de klant in de juiste stemming brengt de kans op een akkoord verdubbelt. De volgende must knows staan garant voor een ideale, succesvolle opbouw. Doe er je voordeel mee en creëer je eigen offerteblauwdruk!
Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.
Offerte programma voor online offertes die jouw kracht versterken
Ontdek hoe je met een offerte programma slimmer krachtigere offertes kunt maken die overtuigen met jouw verhaal

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten