1. Home
  2. Blog
  3. Sales
  4. Tips voor aanbestedingen

3 tips voor een succesvolle inschrijving op een aanbesteding

Je inschrijven op een aanbesteding wordt over het algemeen beschouwd als een tijdrovend en ingewikkeld proces. En toch is dit, zeker wanneer je met de overheid wilt samenwerken, de enige manier waarop je bij daar voet aan de grond krijgt. Naast overheidsinstellingen, plaatsen tegenwoordig ook commerciële organisaties aanbestedingen. Genoeg redenen dus voor een blog met aanbestedingstips!

Inschrijven op tenders

Wat is een aanbesteding

Een aanbesteding (of tender) is een inkoopmethode. Je zet een opdracht in de markt waarop ondernemers zich kunnen inschrijven via een offerte die aan een aantal eisen moet voldoen. Vroeger plaatsten uitsluitend (semi-)overheidsinstellingen opdrachten op deze manier. Instellingen waaronder gemeenten en provincies, waterschappen, universiteiten of ziekenhuizen, zijn volgens de Aanbestedingswet verplicht om opdrachten via bepaalde procedures in de markt te zetten. Commerciële bedrijven hoeven dit niet, maar besteden hun opdrachten wel steeds vaker aan. Zij organiseren dan een eigen, vergelijkbare procedure. Hoe dan ook zijn het allemaal opdrachtgevers die met een uitvoerige omschrijving, een pakket aan eisen en selectiecriteria, een opdracht uitzetten. De opdrachtgever selecteert de aanbieder en de opdrachtverlening noem je een ‘gunning’.

Aanbestedingsopdrachten vinden

Als je benieuwd of op zoek bent naar aanbestedingsopdrachten, dan kun je terecht op verschillende platforms. TenderNed en de Aanbestedingskalender zijn waarschijnlijk het meest bekend. Hier plaatsen zowel overheidsinstellingen als commerciële bedrijven hun aanbestedingen of inkoopopdrachten.

Maak een succes van je inschrijving

Goed, je wilt je inschrijven. Wat zijn, behalve je aan de inschrijvingstermijn houden, de meest kritische succesfactoren? Ofwel: wat zijn de 3 belangrijkste tips waarmee je je winkans vergroot en die gunning binnen haalt!

Tip 1: Beoordeel of je aan de criteria voldoet

Het begint met het lezen, lezen en nog eens lezen. Lees het beschrijvend document totdat alles glashelder is en vooral de eisen, gunningscriteria en het doel van de opdrachtgever. Als je ziet dat je niet aan de eisen en criteria voldoet, vergeet het dan maar. Inschrijven is dan zinloos. Opdrachtgevers willen bovendien altijd de beste partij. Met andere woorden diegene die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Dus, choose your battles wisely, kijk naar de selectiecriteria en vraag je af of je bijvoorbeeld voldoet aan de vereiste financiële draagkracht, het aantal werknemers of beschikt over de gewenste technische hulpmiddelen (machines, software). Laat vragen over de aanbesteding niet liggen en wees niet bang om over randzaken zoals doelstellingen of toegevoegde waarde vragen te stellen.

Tip 2: Maak een onweerstaanbaar aanbod

Als je je grondig hebt verdiept in de opdrachtgever en diens vraag, maak dan (als een soort leidraad) gelijk een kort overzicht voor jezelf.

Noteer:

  • waarom ze de opdracht uitzetten
  • hoe de situatie nu is en waar ze naar toe willen
  • jouw sterktes en zwaktes
  • de sterktes en zwaktes van je concurrenten

Hierna kun je gaan schrijven. Laat in de inleiding zien dat je de opdracht en opdrachtgever goed begrepen hebt. Geef vervolgens kort jouw visie of methode hierop om je aanbod in te leiden. Daarna raad ik je aan de volgorde van de criteria aan te houden. Dat is logisch en leest prettig. Als je niet zo’n schrijver bent of je vindt het lastig om binnen een maximaal aantal woorden te blijven, roep dan de hulp in van een tekstschrijver. Tekstschrijvers zetten jouw boodschap uitnodigend, klantgericht en overtuigend op papier.

Besteed daarnaast ruim aandacht aan de vormgeving, want net zoals bij offertes is de vormgeving bij aanbestedingen een belangrijke factor. Met Offorte maak je prachtige offertes in je eigen huisstijl, stel snel en eenvoudig een stappenplan op en voeg heel gemakkelijk afbeeldingen of video’s toe. Let op: houd je strikt aan de eisen wat betreft maximaal aantal pagina’s en het voorgeschreven lettertype. Soms mag je bijlagen toevoegen. Maak daar gebruik van! Het is een extra kans om jezelf te presenteren en ze tellen meestal niet mee in het maximaal aantal pagina’s. Pas als alles klaar is, de teksten en criteria double checked zijn verstuur je de offerte. In sommige gevallen kan een kleine fout al leiden tot uitsluiting. Mocht je nog twijfelen, laat een ander er dan naar kijken of laat het even liggen zodat je de volgende dag met een frisse blik de laatste puntjes op de i kunt zetten.

Aantrekkelijke tender inschrijving

Tip 3: doe mee met marktconsultaties

Deze tip kom ik maar weinig tegen en dat terwijl marktconsultaties je behoorlijk veel kunnen opleveren! Voordat de opdrachtgever de aanbesteding publiceert kan hij een marktconsultatie doen. De opdrachtgever vraagt je dan om jouw kennis, expertise en ideeën met hem te delen. Het is een win-win situatie. De opdrachtgever krijgt inzicht in wat er beschikbaar is op de markt en het helpt hem om de opdracht later goed te omschrijven. En ook voor jou kan zo’n bijeenkomst in je voordeel werken. Je kunt marktconsultaties vergelijken met een acquisitiegesprek of een salestraject. Die kans laat je toch ook niet liggen? Je krijgt per slot van rekening waardevolle informatie waarmee je je aanbod nog beter op de vraag kunt afstemmen. Sommige bedrijven zijn een beetje huiverig om hieraan deel te nemen. Ze vrezen dat de opdrachtgever of de concurrentie dan te veel te weten komt. Maar je hoeft natuurlijk niet alles prijs te geven. Je gezicht laten zien is nooit verkeerd. Meedoen aan marktconsultaties wordt door opdrachtgevers vaak gezien als een bewijs van motivatie en klantgerichtheid.

Succes met je inschrijvingen!

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

vrijdag 28 januari 2022 - Sales

share:

Gerelateerde artikelen

Start met gamification voor meer sales
Steeds meer bedrijven passen gamification in hun sales proces toe. Gamification geeft je sales namelijk een behoorlijke boost! Wat zeg ik, ik ben cases tegengekomen waar er sprake was van meer dan een verdubbeling. Alleen dat al is reden genoeg om er een blog aan te wijden. Dus, are you ready to play?
Help, een klant twijfelt over mijn offerte!
Je bent tevreden over het gesprek en de offerte die je daarna gestuurd hebt. Je acht de kans groot dat je de opdracht mag uitvoeren en je verheugt je er zelfs al op. Dan is het best wel even slikken als de klant of prospect aangeeft dat hij het nog niet weet. Maar het is nog geen reden om je te laten ontmoedigen. Integendeel, het is een extra kans! De klant of prospect heeft misschien meer informatie nodig om te kunnen beslissen. Lees verder en ontdek hoe je eventuele twijfels het beste wegneemt.
Offerte programma voor online offertes die jouw kracht versterken
Ontdek hoe je met een offerte programma slimmer krachtigere offertes kunt maken die overtuigen met jouw verhaal
Verkoopgesprek? Luisteren is goud!
Een van de meest belangrijke skills in een verkoopgesprek is luisteren en de juiste vragen stellen. In dit artikel lees je er alles over
Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten