1. Home
  2. Blog
  3. Sales
  4. Goede samenwerking start bij de offerte

Een goede samenwerking begint bij jouw offerte

Een goede samenwerking is gebaseerd op vertrouwen en aandacht voor elkaar. Het gaat over heldere afspraken en verantwoordelijkheden. Over doelen bereiken en over het benutten van kennis en kracht. Maar zelfs met deze kansen voor ogen, is het af en toe een uitdaging om de juiste woorden voor je offerte te vinden. In dit blog drie inspirerende tips waarmee je en een akkoord en een goede samenwerking realiseert.

Een goede samenwerking begint bij jouw offerte

Een goed gesprek = een goede offerte

Wil je een goed aanbod kunnen maken dan spelen je oren en wat daar tussenin zit een grote rol. Met je oren luister je naar de vragen en wensen van de prospect; de basis van je aanbod. Ook tussen je oren dient het goed te zitten. Met een positieve mindset weet je de vraag succesvol om te zetten in de juiste oplossing en vind je bijna als vanzelf de juiste toon en woorden. Deze neem je vervolgens mee en voer je door in je offerte. Slim, want daarmee activeer je de ‘ja-knop’ bij de prospect.

Heb je alleen een offerteverzoek gekregen en geen gesprek gevoerd? Neem dan toch contact op en voer alsnog dat gesprek. Stel je vragen die je anders ook had gesteld. Het grootste voordeel van een (telefoon)gesprek is dat je ontdekt of de prospect serieus is en of de aanvraag aansluit bij je product of dienst. Bovendien scheid je hiermee gelijk het kaf van het koren. Een serieuze prospect waardeert de moeite die je neemt, terwijl je op deze manier tegelijkertijd door schijnaanvragen heen prikt. Aanvragen die bijvoorbeeld bedoeld zijn om een bestaande leverancier on druk te zetten. Aanvragen waarbij je je af kunt vragen of je er wel moeite in wilt steken.

Een goede offerte = het begin van een goede samenwerking

Een offerte is een prima middel voor een solide begin van een goede samenwerking. En een goede samenwerking leidt weer tot goede resultaten, successen, vervolgopdrachten en orders. Win het vertrouwen van de prospect en maak de weg vrij voor een mooie, lange samenwerking! De volgende 3 tips helpen je daarbij.

Tip 1: Eerlijkheid duurt het langst

Wees eerlijk, óók in je offertes. Niemand zit te wachten op standaard verkooppraatjes. Wees open over de resultaten en eventuele grenzen van je dienst of product. Geef de voorwaarden aan die het succes van een oplossing bepalen en maak daarbij onderscheid in wat en wiens verantwoordelijkheid het is. Die van jou of die van de prospect? Je creëert hiermee vertrouwen en de prospect voelt zich door je transparantie sneller op zijn gemak. Hij bekijkt je offerte hoopvol in plaats van argwanend.

Tip 2: Wees concreet

Beschrijf de verschillende fases of de route van je aanbod. Benoem hierbij de concrete doelen, resultaten en eventuele voordelen. Vergeet vooral de doelen niet, want deze bakenen je aanbod goed af. Hiermee geef je richting aan, zijn de verwachtingen helder en creëer je rust bij de prospect. Op die manier raakt hij meer en meer overtuigd dat jij de juiste partij voor hem bent. Vind je het lastig om concreet te zijn?

Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat is de situatie nu?
  • Waar wil de klant naar toe?
  • Wat is het uiteindelijke doel?
  • Wat is het verschil tussen nu en straks en waaraan zie je dat?
  • Is dit uit te drukken in percentages, aantallen, omzet, besparingen?
  • Hoe worden de resultaten gemeten?
  • Wat is de deadline?
  • Wat is jouw tijdsinschatting?
  • Wat zijn kritische succesfactoren?
  • Wie is waarvoor verantwoordelijk?
  • Wanneer (tussentijds) rapporteren en/of evalueren?
Transparantie in offertes

Tip 3: Inspireer met woorden, toon en visuals

Probeer altijd te schrijven in de taal die je prospect (her)kent. Daarom zijn gesprekken, hoe kort ook, zo belangrijk. Daarin merk je welke stijl, toon en woorden de prospect zelf gebruikt. Pas je daar dan zoveel mogelijk op aan. Bied jij de klant een product of dienst waar hij geen kaas van gegeten heeft? Vermijd dan typische (vak)termen. Benadruk liever de resultaten en geef aan dat je graag (zelf vóór de beslissingsfase) langskomt om een demonstratie te geven.

Zet verder bewust een aantal (relevante) powerwoorden in. We beslissen nog altijd voor 90% op basis van ons onderbewustzijn. Powerwoorden zijn woorden die onbewust emoties oproepen en een prospect in de ja-modus zet. Hieronder vind je een overzicht met powerwoorden en wat ze zoal oproepen.

Gevoel van veiligheid
onderzoek, levenslang, aantoonbaar, onvoorwaardelijk, getest

Emotie
ontdekken, revolutionair, ultiem, eenvoudig, snel,opmerkelijk

Voordeel
bonus, garantie, gratis, winst, besparing, korting

Verklarend
omdat, dus, veroorzaakt door, daarom, als gevolg van

Urgentie
tijdelijk, nu, exclusief, op = op, alleen (vandaag), per direct

Dan de toon. Hoe was de sfeer van jullie gesprek? Tutoyeerden jullie elkaar snel? Doe dat dan ook in je offerte. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je met je, jij, jullie heel respectvol communiceren. En als jullie het op u hielden, kun je evengoed warm en persoonlijk in de u-vorm communiceren. Wij zijn er voor u, 24/7 is net zo prettig als in de je-vorm. Wat je ook kiest, zorg dat je consistent in je voorstel toepast.

Tot slot het visuele aspect, want ook hiermee zet je de toon en inspireer je de prospect. Veel mensen zijn er gevoelig voor en onthouden visuals beter dan woorden. Een mooie afbeelding of video kan een prospect meteen in de juiste stemming brengen. En misschien is je prospect wel een beelddenker. Beelddenkers overtuig je vooral met foto’s, video’s, infographics en animaties. Geen paniek. Gelukkig kun je met de visueel ingestelde offertesoftware van Offorte, snel en eenvoudig visuals in je offertes integreren. Echt, een kind kan de was doen!

Een goede samenwerking begint bij jouw offerte

Maak van je offerte een goed begin van een mooie samenwerking. Onze offertesoftware helpt je daarbij. Ervaar het zelf!

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

dinsdag 8 december 2020 - Sales

share:

Gerelateerde artikelen

Offerte maken? Laat de klant kiezen!
De meeste offertes richten zich op het beste product of de meest passende dienst. Dat is prima en vaak heel succesvol, zeker als je alle voordelen belicht en je offerte er verder tiptop uitziet. En toch kan het nóg beter. Hoe? Door een prospect of klant verschillende opties te geven. Ontdek hoe je dit aanpakt en verhoog het succespercentage van je offertes (en je omzet!).
Trending: inspirerende offertes waarin klantbeleving centraal staat
Hoe breng je beleving over in je offertes? Hoe speel je in op de voorkeur of verlangens van de klant of diens doelgroep? En hoe laat je jouw bedrijf als beste uit de verf komen? Hoogste tijd om de belangrijkste geheimen voor inspirerende offertes met je te delen.
Opdracht of order binnenhalen? Activeer de ja-knop bij de klant!
Natuurlijk wil je met je offertes mooie opdrachten of orders binnenhalen. Je doet je best de klant of prospect een zo goed mogelijk aanbod te doen. Kon je nu maar in zijn hoofd kruipen om de ja-knop aan te zetten. De ja-knop zit onzichtbaar in ieders brein. Alleen neuro-onderzoekers kunnen hem zien. Gelukkig voor ons, delen zij hun kennis. Zoek maar eens op neuromarketing. Communicatie- en reclamespecialisten gebruiken de onderzoeksresultaten om grip te krijgen op het denk- en beslisproces van consumenten (en met succes trouwens). Maar let op, veel van deze inzichten zijn prima toe te passen bij het maken van offertes. Verwerk één of meerdere neuroprincipes in je offerte en je hebt direct een fikse voorsprong op je concurrenten. Lees verder en ontdek de 5 meest effectieve neuroprincipes die de winkans van offertes revolutionair verhogen!
Win de opdracht met offerte software van Offorte
Gebruik de offerte software om slimmer, betere offertes te maken en verhoog je conversie
Maak een offerte voorbeeld met offerte software en maak indruk op de klant
Voorbeeldige offertes maken doe je slimmer en beter met de Offorte offerte tool

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten