1. Home
  2. Blog
  3. Offerte maken
  4. Broodje aap verhalen

Broodje aap verhalen in offertes: dealbreaker

In de wereld van sales zijn offertes een cruciaal onderdeel van het proces. Het is het moment waarop potentiële klanten een eerste of tweede indruk krijgen van jullie organisatie en de diensten of producten die jullie aanbieden. Dan kom je natuurlijk niet aanzetten met een paar broodjeaapverhalen. Maar daarin zou je je nog weleens kunnen vergissen …

Broodje aap verhalen in offertes: dealbreaker

Wat is een broodjeaapverhaal?

Een "broodjeaapverhaal" is een uitdrukking die we gebruiken om een verzonnen, onwaar of overdreven verhaal te beschrijven dat als dé waarheid of een feit gepresenteerd wordt. Broodjeaapverhalen zijn meestal opzienbarend, sensationeel of bizar. Het concept van een broodjeaapverhaal komt wereldwijd voor en kenmerken zich door de snelle verspreiding omdat mensen vaak graag interessante, gekke of schokkende verhalen delen. Op social media stikt het ervan. Nu beter bekend als hoaxes. Ze variëren van onschuldig en grappig tot schadelijk en misleidend, zoals valse gezondheidsadviezen of samenzweringstheorieën. En ja, broodjeaapverhalen komen ook in offertes voor. Daarover gaat dit blog.

Broodjeaapverhalen in offertes

In een offerte wil je een klant overtuigen, over de streep trekken en dus zet je alles op alles om dat te realiseren. Alles op alles? Ja, maar wel zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Broodjeaapverhalen in offertes zijn meestal de sterke beweringen of onrealistische beloftes. Sommige herken je meteen omdat ze té grappig zijn: "De cadeaubon voor de kapper krijgt u er gratis bij van ons, want onze productiviteitssoftware is zo goed dat zelfs uw haren ervan groeien.” Of, in het kader van vitaliteit op de werkvloer: "Door de automatische snackherkenning openen de koelkasten zich uitsluitend voor gezonde snacks.” Ha ha, Doet me denken aan organisaties die je op social media op het verkeerde been willen zetten met een semi-geloofwaardige 1 april grap!

Er zijn echter ook beweringen en beloftes die op het eerste oog best geloofwaardig zouden kunnen zijn. Een paar voorbeelden:

  • de offerte vermeldt extreem lagere prijzen, veel lager dan die van de concurrentie (dat wordt er meestal ook bij vermeld) en vaak zonder een duidelijke onderbouwing;
  • mega snelle levertijden;
  • het zonder bewijs opsommen van de geweldige eigenschappen van producten (denk aan onverwoestbaar of uniek);
  • het zonder (al te veel) bewijs opsommen van de voordelen of besparingen van bepaalde diensten;
  • uitgebreide garanties bieden zonder duidelijke voorwaarden of ondersteunende documentatie.

Broodjeaapverhalen in offertes zijn schadelijker dan je denkt

Het gebruik van broodjeaap tactieken in offertes mag misschien incidenteel een succesje opleveren, op de lange termijn is het ronduit schadelijk. Overdreven en onjuiste beweringen en/of claims die gepresenteerd worden als de waarheid leiden tot reputatieschade. Bedrijven die broodjeaapverhalen in hun offertes of salesproces toepassen kunnen rekenen op wantrouwen waar niet snel overheen wordt gestapt.
Geen vertrouwen is een keiharde dealbreaker en … het gaat rond als een lopend vuurtje. Broodjeaapverhalen zijn bovendien vaak hardnekkig. Bedrijven waarschuwen andere bedrijven om hen te behoeden voor onbetrouwbare samenwerkingen. Je kunt er jarenlast last van hebben. Opbouwen van vertrouwen gaat langzaam maar het verspelen ervan razendsnel.

Maak jij regelmatig offertes? Blijf dan, hoe verleidelijk het soms ook kan zijn, zo ver mogelijk van die broodjeaapverhalen vandaan zou ik zeggen.

Testimonials describe what has been, and are a promise of what is to come - Ron Kaufman

Het is dan ook veel beter om:

  • je claims, beweringen en beloftes te onderbouwen en te ondersteunen et feiten, cijfers of referenties; je laat zien waarom jullie product of dienst de moeite waard is;
  • realistisch te blijven en eerlijk te zijn over jullie grenzen;
  • duidelijk te zijn over garanties, afspraken en deze samen met heldere voorwaarden en documentatie aan de klant aan te bieden;
  • referenties, testimonials en reviews toe te voegen, dit soort klantverhalen voegen namelijk wél waarde toe.

Ook in de zakelijke wereld is vertrouwen een kostbaar bezit. Op de lange termijn zorgt dit voor loyale klanten en een sterke reputatie.

PS:

De focus van dit blog lag op broodjeaapverhalen in offertes. Broodje aap verhalen worden natuurlijk ook mondeling de wereld in gebracht. Wil je testen of jij bestand bent tegen dit soort verhalen? Doe dan de test die Quest samen met Peter Burger, docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden, heeft opgesteld. Peter Burger onderzoekt al sinds 1990 broodje-aap verhalen. De uitslag van de test krijg je direct te zien, óók als je geen e-mailadres invult.

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

maandag 9 oktober 2023 - Offerte Maken

share:

Gerelateerde artikelen

Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.
Offerte programma voor online offertes die jouw kracht versterken
Ontdek hoe je met een offerte programma slimmer krachtigere offertes kunt maken die overtuigen met jouw verhaal
De geschiedenis van de offerte: van handdruk tot digitale handtekening
De geschiedenis van de offerte? Een mannetje die via spijkerschrift iets van een offerte maakt. Ja, aan verbeeldingskracht geen gebrek. Achteraf blijk ik er niet eens zoveel naast te zitten, maar daarover straks meer. Het maken van een offerte door de tijd heen laat een flink evolutie laten zien.
Inzet van chatgpt bij het maken van offertes: slim?
Het kan niemand zijn ontgaan. Maandenlang domineerde ChatGPT het nieuws en social media. We kregen van alles voorgeschoteld. Argumenten voor en tegen, mogelijkheden en onmogelijkheden, enthousiasme en vrees. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik als content writer de discussies op de voet volgde. Daarnaast beantwoordde ik vragen van opdrachtgevers, publiceerde een openhartig blog en nu hier op de website van Offorte. En met plezier, want: Is het smart or stupid om ChatGPT in te zetten bij het maken van offertes? is een interessante vraag. Lees verder en ontdek de voor- en nadelen die je mogelijk helpen bij de afweging om wel of geen ChatGPT bij offertes in te zetten.
Een ‘Over ons’-pagina bij je offerte? Doen!
Het verkoopgesprek en de offerte zijn uitgelezen momenten om de klant of prospect ervan te overtuigen dat in zee gaan met jullie (als betrouwbare experts) de beste optie is. Prima, so far so good. Maar … overdrijf het niet zorg ervoor dat je jullie bedrijf op de juiste plek en op de juiste manier presenteert.
Een offerte maken voor corporate organisaties
Grote, corporate organisatie doen in de regel graag zaken met soortgenoten. Toch worden er steeds meer partnerships met kleinere bedrijven en/of startups gesloten. Zo kunnen deze grote organisaties sneller innoveren. Kleinere bedrijven en startups op hun beurt profiteren van de kennis, faciliteiten en netwerk van corporate organisaties. Hierdoor kunnen ze beter en sneller ontwikkelen of groeien. Mooi, dat ziet er allemaal goed uit. Echter, corporates onderling spreken elkaars taal, maar een ‘kleinere ondernemer’ kan zich maar beter vooraf goed voorbereiden, óók wat betreft offertes. Waar kun je zoal rekening mee houden en wat zijn de essentials in een offerte voor grote organisaties? Ik ben eens op zoek gegaan en heb een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten