Er waren eens 3 studiematen
Picture this: 3 vrienden in Café De Dijk bij het Oostplein in Rotterdam. Ze studeren Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en willen samen een bedrijf beginnen. Op een bierviltje schrijven ze twee doelen: geld verdienen met mp3-spelers en klanten blij maken. Het gaat hier natuurlijk over Pieter Zwart en zijn studiematen Paul de Jong en Bart Kuijpers.
Ondernemersbloed
Pieter Zwart, CEO en boegbeeld van Coolblue, werd ondernemen, door zijn ouders (ondernemers), met de paplepel ingegoten. In een interview vertelt Pieter dat hij absoluut geen beren op de weg zag. ‘Jongens, maandagochtend negen uur, Kamer van Koophandel’, zei Pieter en zo gebeurde het. Pieters kamer was vanaf dat moment winkel en kantoor. De garage van zijn ouders werd opslagruimte en MP3man.nl was geboren. Een bescheiden start met de focus op klantenservice ofwel ‘klanten blij maken’. Dit vormde al snel het DNA van wat later Coolblue werd en uitgroeide tot een van de grootste en bekendste e-commercebedrijven en grootste elektronicaverkoper in Nederland.
De naam Coolblue
De naam Coolblue kwam pas later. Op de website van Coolblue vertellen ze dat de naam is ontstaan en bedacht als (tegen)reactie op een groot internetwarenhuis dat HotOrange heette. De grote webshop was volledig extern gefinancierd, besteedde alles uit aan anderen en hadden geen eigen klantenservice. Daar wilden ze tegenin. Zij hadden het tegenovergestelde voor ogen. Hot werd cool en orange werd blue. Overigens ging HotOrange in 2006 failliet mede door problemen met de klantenservice; trage reacties op vragen en problemen met leveringen. Na het faillissement in 2006 zijn de activa van HotOrange verkocht en het merk is verdwenen uit de markt. Het is een voorbeeld van hoe uitdagend de e-commercemarkt kan zijn, vooral in sectoren met lage marges en hoge concurrentie.
Facts & figures
- Aanvankelijk bestond Coolblue uit allerlei aparte webshops. Ze begonnen met MP3man.nl, later kwamen daar tal van domeinen bij (o.a. PDAshop.nl en Latopshop.nl). Het aantal webshops groeit in tien jaar uit tot een totaal van meer dan 300. In 2018 werden alle domeinen samengevoegd op Coolblue.nl.
- 2004: start webshops en bezorging België.
- 2005: winnaar van de Thuiswinkel Award en met omzetstijging van bijna 5% in vijf jaar tijd behalen ze de derde plaats op de Technology Fast 50 Awards voor de snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland.
- 2008: 4 fysieke winkels in Nederland (2024: 29).
- 2011: vaststelling merkwaarden (vrienden, flexibel, eigenzinnig en gewoon doen) en ontwerp huidige logo.
- 2012: omzetstijging tot 168 miljoen euro en Pieter Zwart wordt uitgeroepen tot beste online ondernemer van het jaar.
Waar het ooit begon met een studentenkamer en een garage, vestigde in 2015 het 13.000 vierkante meter tellende Centrale Magazijn in Tilburg. Dit groeit later uit naar 88.000 vierkante meter. - In 2016: uitkoop Paul de Jong en Bart Kuijpers met hulp van investeerder HAL.
- 2016: lancering CoolblueBezorgt, het eigen in-house bezorgnetwerk en installatiedienst.
- 2017: eerste Coolblue XXL-store in Amsterdam.
- 2018: lancering CoolblueFietst, een bezorgnetwerk dat kleine bestellingen levert in de stedelijke gebieden in Nederland en België.
- 2019: start verkoop en installatie van zonnepanelen.
- 2020: uitbreiding naar Duitsland.
- 2021: oprichting CoolblueEnergie.
- 2023: hoogste klanttevredenheidsscore ooit: 71 (Net Promoter Score).
- 2023: flagshipstore in Rotterdam.
- 2024: 2e winkel Amsterdam en 2023 recordomzet van 2,41 miljard euro in Nederland, België, Duitsland en met Coolblue Energie.
Kloppend hart: coolblue’ers
Er werken bijna 6.000 medewerkers (Coolblue’ers), waaronder klantenservice medewerkers, developers, fietsbezorgers en zonnepanelen-installateurs. Iedereen doet zijn best om die befaamde glimlach te realiseren. Coolblue zegt dat de slogan ‘alles voor een glimlach’ zeker zoveel voor de medewerkers geldt, wat je niet alleen terugziet in de informele en energieke werkcultuur bij Coolblue, maar ook het werkplezier. Coolblue heeft een werknemersbeoordeling van 3,9 van 5 sterren, op basis van 539 bedrijfsreviews op Glassdoor (mid juli 2024). De meesten hebben het dus goed naar hun zin. Natuurlijk zijn er ook kritische geluiden. Ja, je wordt aangemoedigd en er wordt geïnvesteerd in je ontwikkeling, maar de daadwerkelijke doorgroeimogelijkheden zijn soms wat beperkt. En hoewel de sfeer en cultuur positief zijn, kan de werkdruk hoog zijn, vooral tijdens drukke periodes (Black Friday, Sinterklaas, Kerstmis). Medewerkers hebben aangegeven (Glassdoor en Indeed) dat de balans tussen werk en privé soms moeilijk te realiseren is door de intensieve werkuren.
Humor
Hoewel het niet is opgenomen in hun merkwaarden, speelt humor een grote rol bij Coolblue. Pieter Zwart is ook behoorlijk bekend geworden van zijn humoristische verschijningen in Coolblue commercials. Sommige daarvan zijn iconisch geworden. Ikzelf kan me nog goed herinneren dat er sprake zou zijn van een overname voor een miljard. Zwart turnde dit om in een hilarische grap en roept op 1 december het personeel bij elkaar voor een bijeenkomst. De aankondiging van deze bijeenkomst lekte ‘per ongeluk’ uit naar buiten. Maar wat bleek: de grote buitenlandse speler die Zwart naar voren schuift als overnamepartner blijkt niemand anders dan Sinterklaas. Meesterlijk! In een gesprek met Adformatie zei hij daarover: “Het mooiste van de hele stunt waren de vier minuten in de kantine op het Coolblue-hoofdkantoor. Iedereen wilde weten wat ik aankondigen. De spanning was van de gezichten te lezen. De ontlading toen Sinterklaas in beeld kwam was dan ook enorm. Uiteindelijk liepen alle Coolblue’ers met een enorme glimlach en tot in hun tenen gemotiveerd de kantine weer uit. En dat was het belangrijkste. We wilden alle Coolblue’ers bedanken voor al hun inzet tijdens deze extreem drukke tijd. Het is fantastisch om te zien dat we dit met z’n allen voor elkaar krijgen. Natuurlijk kun je iedereen een bedankmailtje sturen, maar wij doen dingen nou eenmaal een beetje anders.”
Wat kunnen we leren van Coolblue?
Coolblue laat zien hoe krachtig een klantgerichte aanpak kan zijn. Door klanttevredenheid altijd op de eerste plaats te zetten, bouwde Coolblue niet alleen een grote klantenkring op, maar ook een groep trouwe fans die Coolblue hielpen groeien. Daarnaast blijft, in de snel veranderende wereld van e-commerce, het bedrijf relevant door voortdurend te investeren in nieuwe technologieën, betere logistiek en een breder assortiment.
Het is een inspirerend verhaal. Zelf geeft Pieter als gouden tip aan starters: “als je het idee hebt om online te ondernemen, dan moet je het gewoon gaan doen”. Net als hijzelf en zijn maten Paul de Jong en Bart Kuijpers. Van de kroeg naar de Kamer van Koophandel. En ja, kijk waar dat hem gebracht heeft!
Bronnen:
Coolblue, Adformatie, Emerce, Business Insider, Glassdoor, Indeed, Nu-nl, De ondernemer