1. Home
  2. Blog
  3. Offerte software
  4. Rechtsgeldigheid digitale handtekening

Rechtsgeldigheid digitale handtekening uitgelegd

Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van online offertes. Daar waar traditionele (pdf-)offertes vaak een paar weken uitgeprint op een bureau blijven liggen, zien we dat online offertes veel sneller worden goedgekeurd. Klanten kunnen offertes namelijk meteen online accepteren en dit via een elektronische handtekening bevestigen. Maar hoe zit het nu met die elektronische handtekeningen? Zijn ze juridisch gezien net zo geldig als een gewone handtekening? Lees verder en ontdek hoe het zit.

Elektronische handtekening

Wat is een elektronische handtekening?

Een elektronische (of e-)handtekening is simpelweg de digitale vervanger van je handgeschreven handtekening. Binnen de EU is elk land verplicht dezelfde eIDAS (Electronic Identification and Trust Services) standaarden te volgen. Gelukkig, want daarvoor had elk land zijn eigen regels rond persoonsidentificatie en elektronische handtekeningen. Als je vroeger internationaal zaken deed, dan had je er aardig wat wetboeken voor nodig. De eIDAS maakt het nu dus mogelijk dat Europese bedrijven documenten gemakkelijk digitaal kunnen ondertekenen.

3 soorten elektronische handtekeningen

De eIDAS beschrijft elektronische handtekeningen en verdeelt ze in 3 soorten die iets over de veiligheid zeggen: standaard, geavanceerd en gekwalificeerd. Hoe belangrijker of waardevoller het document, des te veiliger dient de handtekening te zijn. Ontdek welke handtekening het beste bij de goedkeuring van jouw offertes en andere documenten past.

1. De standaard handtekening

Hieronder vallen bijvoorbeeld de handtekeningen die je in een online document (zoals een offerte) met je muis of muispen maakt. Je identiteit hoeft niet van de handtekening af te leiden zijn. Met andere woorden: ook een vinkje op een website waarmee je aangeeft dat je akkoord bent valt hieronder. De standaard e-handtekening is rechtsgeldig.

2. De geavanceerde handtekening

In tegenstelling tot de standaard handtekening moet op dit niveau wél de identiteit van de ondertekenaar uit de elektronische handtekening af te leiden zijn. Het is dan gekoppeld aan een bankrekening of telefoonnummer. Vaak worden dan codes, zgn. Public Key Identifier (PKI), ingezet. Zo kun je bijvoorbeeld met je Digid inloggen om aan te tonen wie jij bent. Dit maakt deze handtekening veiliger dan de standaard handtekening en je bent bovendien vrij in je keuze van technologie en software. Alle gegevens zijn beveiligd en het is onmogelijk achteraf wijzigingen aan te brengen.

3. De gekwalificeerde handtekening

Alleen aan deze handtekeningen stelt eIDAS heel specifieke technologische verplichtingen. Vooraf dient een ondertekenaar zich aan de hand van een TSP (Trusted Service Provider) certificaat te hebben geïdentificeerd. Dit is zonder twijfel de meest veilige en juridisch meest waardevolle variant. Uiteraard hangt hier een fiks prijskaartje aan. Het wordt daarom vooral toegepast bij overeenkomsten van extreem hoge bedragen of juridische waarde.

Welke handtekening past bij jou?

Alle vormen van elektronische handtekeningen zijn rechtsgeldig. De verschillen zitten in de juridische waarde. Bij offertes spelen naast de e-handtekening ook bewijslast factoren als het proces, e-mail communicatie, en het IP-adres van de ondertekenaar een belangrijke rol. Bij Offorte worden deze gegevens automatisch aan offertes toegevoegd.

Trouwens, volgens de Nederlandse wet is alles wat je met de klant overeenkomt rechtsgeldig. Het maakt daarbij niet uit of het om een mondeling, schriftelijk of digitaal akkoord gaat.

Online offertes goedkeuren de voordelen op een rij

Doe jezelf en je klanten een groot plezier want elektronisch goedkeuren via online offerte software

  • Past in ons huidige, digitale tijdperk
  • Bespaart tijd
  • Bespaart geld (hogere efficiëntie en minder papier- en printverbruik)
  • Is rechtsgeldig
  • Heeft bewijskracht
  • Geeft inzicht in het proces (wie heeft wanneer welke offerte ondertekend)
Dennis Wiemer

Dennis Wiemer

maandag 30 november 2020 - Offerte software

share:

Gerelateerde artikelen

Digitale offertes: antwoord op de meest gestelde vragen
Ben jij je aan het oriënteren op een online offerte tool? Smart move! Een offerte is een belangrijke schakel binnen het salesproces en bovendien een perfect instrument waarmee je jezelf van de concurrenten kunt onderscheiden. Een heldere, goed verzorgde offerte is dan een eerste vereiste. Maar klanten verwachten tegenwoordig meer van de offertes die ze ontvangen. Klantbeleving, overzichtelijke keuzemogelijkheden, digitale ondertekening staan hoog op hun wensenlijstje. Met een digitale offerte voldoe je snel een eenvoudig aan al deze wensen.
Offerte programma voor online offertes die jouw kracht versterken
Ontdek hoe je met een offerte programma slimmer krachtigere offertes kunt maken die overtuigen met jouw verhaal
Bekijk de verschillende offerte voorbeelden
Verschillende offerte voorbeelden gemaakt met offerte software voor verschillende bedrijven
Klant ervaringen
Lees de ervaringen van klanten met Offorte offerte software

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten