1. Home
  2. Blog
  3. Offerte maken
  4. Tips voor offerte schrijversblok

Overwin schrijversblok bij het maken van offertes met deze tips

Iedereen loopt weleens vast bij het maken van een offerte. Misschien lukt het even niet om je te focussen of je vindt gewoon niet de juiste woorden. En … de gedachte dat de offerte misschien later dan verwacht bij de klant aankomt, levert eerder kortsluiting dan inspiratie op. Gelukkig hebben we daar wat voor: maar liefst 10 praktische en direct toepasbare tips waarmee je jouw offerte alsnog picobello en op tijd aanlevert.

10 inspiratie tips voor het maken van een offerte

Tip 1: maak afspraken

Wanneer je tijdens het gesprek met de klant of prospect afspraken maakt, beloof hem dan ook wanneer hij de offerte in huis heeft. Die belofte motiveert je om op tijd aan de offerte te beginnen.

Tip 2: laat je niet afleiden

Ons brein is verslaafd aan prikkels. Telefoons, laptops, smartwatch die voortdurend met licht en geluid ons afleiden. Papieren op je bureau, Pling! Oh mail, even kijken! Door toe te geven aan deze verleiding beloon je jouw brein met dopamine dat je belonings- en pleziercentra activeert. Dat is lekker voor je brein, maar minder voor je focus. Zet daarom liever je notificaties uit, ruim je bureau op en hou je eerder gemaakte notities bij de hand. Een tool als Freedom.to kan je ook goed helpen om afleidingen te blokkeren.

Tip 3: het gesprek

Denk terug aan dat leuke gesprek dat je hebt gevoerd. Eraan terugdenken, brengt je in de juiste stemming. Je weet gelijk weer wat de belangrijkste vraagstukken waren, wat jullie daarover gezegd hebben en … in welke woorden. Wanneer je je offerte in de stijl of sfeer van het gesprek opstelt, vergroot dat de kans op succes aanzienlijk. Je neemt de klant of prospect terug naar jullie prettige gesprek en het juiste taalgebruik stelt hem op zijn gemak.

Nothing holds you back more than your own insecurities

Tip 4: gewoon beginnen

Niet iedereen is hetzelfde en daarom is deze tip misschien wel iets voor jou! Begin gewoon te schrijven zonder de dingen te overdenken. Gooi onzekerheden overboord en schrijf het eerste dat in je opkomt bij vragen zoals waarbij en waarom heeft de klant hulp nodig, wat kunnen wij hem bieden en wat gaat hem dat opleveren. Blijf lekker schrijven en negeer eventuele foutjes. Zeker als je perfectionistische trekjes hebt, ben al gauw je eigen vijand. Dus, gooi het eruit en daarna pas alles structureren, inkorten en verbeteren.

Tip 5: afstand nemen

Even afstand nemen kan heel slim zijn. Je voelt je verantwoordelijk en betrokken bij je werk en je wilt graag de perfecte offerte maken, maar er staan vaak ook nog andere taken op je to do list. Probeer eens letterlijk een beetje afstand te nemen. Slaap er een nachtje over, maak in de pauze even een wandeling of spring op je fiets en doe je boodschappen in plaats van ‘s avonds met de auto. Weer achter je laptop? Kijk dan kritisch naar al het werk en stel opnieuw je prioriteiten. Dag chaos in je hoofd en hallo creativiteit!

Helicopter view voor overzicht

Tip 6: bedenk je eigen routine

Deze tip komt uit de schrijverswereld. Zij weten als geen ander hoe frustrerend het is als je vastloopt. Veel schrijvers hebben een routine of ritueel bedacht om een writer’s block te voorkomen. Ze bereiden zichzelf of hun omgeving voor om in een goede schrijfmodus te komen. Dat kan van alles zijn: een favoriete CD, raam open en de vogels horen fluiten, een café latte maken, een meditatie, van alles dus. Bedenk wat jou stimuleert en in een flow brengt en schrijf ijzersterke offertes!

Tip 7: doorbreek je routine

De routine in tip 6 helpt veel mensen, maar de boel eens omgooien ook. Het kan zomaar positief uitpakken. Je ziet de zaken vanuit een ander perspectief. Heel handig wanneer je je plan of advies nog niet helemaal helder hebt.

Tip 8: verfris je motivatie

Motivatie even kwijt? Denk dan aan je meest succesvolle offertes en wat die hebben opgeleverd: mooie opdrachten, langdurige samenwerkingen, nieuwe klanten enz. Als je jezelf aan deze successen herinnert, ben je in no time weer lekker gemotiveerd en dat is te merken. Je gaat weer als een trein!

Tip 9: houd een vaste structuur aan

In de blog ‘De ideale opbouw voor een offerte’ vind je alles over de ideale opbouw van offertes. Ideaal omdat het prettig leest, je de klant of prospect ermee in de akkoordmodus brengt maar ook ideaal voor jezelf. Je zult zien dat je sneller tot een overzichtelijk en overtuigend voorstel komt. Maak meteen een blauwdruk van de opbouw. Nee, niet in Word, maar met de Offorte software. Mega gemakkelijk, één keer een sjabloon maken en klaar voor gebruik voor je volgende offertes. Bovendien kan Offorte met meerdere users tegelijk gebruikt worden en deel je samen met je collega’s visuals, video’s en andere succesvolle content blokken.

Tip 10: Artificial Intelligence

Nu we het toch over de Offorte tool hebben … deze heeft sinds kort een nieuwe tool die artificial intelligence (AI) gebruikt om je te helpen bij het maken van teksten. Deze nieuwe functie schrijft teksten en variaties op basis van een klein beetje menselijke input. Gebruik de tool om een begin te maken en brainstorm zo naar de perfecte tekst. Lees meer over deze nieuwe innovatieve tool op de volgende blog: AI Tekstschrijver.

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

dinsdag 23 februari 2021 - Offerte Maken

share:

Gerelateerde artikelen

Offertes die bijna zichzelf schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie
Het schrijven van een offerte is niet voor iedereen een hobby, maar wel essentieel voor je business. Om je leven makkelijker te maken en je te helpen als je naar een leeg scherm zit te staren hebben we een nieuwe feature aan Offorte toegevoegd die offerte teksten voor je schrijft. Althans, die je in ieder geval op weg helpt en je kan inspireren om tot dat ultieme, opdracht winnende stuk tekst te komen.
4 ultieme tips voor winnende offertes
Hoe zorg je ervoor dat de klant voor jou kiest. Geef de concurrentie het nakijken met deze 4 ultieme tips voor winnende offertes.
Een hogere scoringskans door het gebruik van een offerte programma
Bedrijven maken steeds meer gebruik van effectieve offerte programma’s. De professionele uitstraling en het gebruiksgemak voor de klant verhoogt de scoringskans.
Offerte tool om slimmer winnende offertes te maken
Ontdek hoe je met Offorte, slimmer krachtigere offertes kunt maken. Met de offerte tool til je je offertes naar een hoger niveau.
Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten