1. Home
  2. Blog
  3. Offerte maken
  4. Inzet van chatgpt bij het maken van offertes slim of dom

Inzet van chatgpt bij het maken van offertes: slim?

Het kan niemand zijn ontgaan. Maandenlang domineerde ChatGPT het nieuws en social media. We kregen van alles voorgeschoteld. Argumenten voor en tegen, mogelijkheden en onmogelijkheden, enthousiasme en vrees. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik als content writer de discussies op de voet volgde. Daarnaast beantwoordde ik vragen van opdrachtgevers, publiceerde een openhartig blog en nu hier op de website van Offorte. En met plezier, want: Is het smart or stupid om ChatGPT in te zetten bij het maken van offertes? is een interessante vraag. Lees verder en ontdek de voor- en nadelen die je mogelijk helpen bij de afweging om wel of geen ChatGPT bij offertes in te zetten.

Inzet van chatgpt bij het maken van offertes: slim of dom?

Wat is ChatGPT

ChatGPT is een tool die gebruik maakt van artificial intelligence ofwel kunstmatige intelligentie, om zo ‘gesprekken’ met mensen te voeren. De tool is ontwikkeld door OpenAI en getraind door hun grote taalmodel. Je kunt ChatGPT voor uiteenlopende toepassingen gebruiken en het kan in verschillende platforms geïntegreerd worden. Jij geeft de opdrachten en ChatGPT rol het resultaat er binnen no time uit. Geweldig! Of dat ook werkelijk zo is, óók voor je offertes, dat ben ik gaan uitzoeken.

ChatGPT voor offerteteksten: smart

In bepaalde gevallen is het gebruik van deze tool absoluut aan te raden. Allereerst om inspiratie op te doen, bijvoorbeeld voor een sterk begin van je inleiding. Niets is dodelijker dan van die clichézinnen die beginnen met naar aanleiding van … Terwijl je juist al hier een klant of prospect in een positieve mindset wilt krijgen. Een goed begin is het halve werk. Maar ja, er zijn van die dagen dat het gewoon niet lukt. Hoe je ook je best doet, de tijd tikt door terwijl je frustratie toeneemt. Niet echt een goede basis om de juiste toon te zetten. Dan is het echt smart om de tool in te zetten. Geef voldoende informatie (ook over het gesprek met je klant of prospect) en geef vervolgens de opdracht om een inleiding te schrijven die triggert en enthousiast maakt. Wat er uitrolt zal zeker nog geredigeerd moeten worden, maar ik weet zeker dat het je inspiratie oplevert voor de inleiding én de rest van de offerte.

Bij het opstellen van je offerte, heb je ongetwijfeld een oplossing, dienst of product voor de klant in gedachten. Je zal dit ook prima weten te motiveren. Maar of alle argumenten hebt benoemd? ChatGPT kan je wat dat betreft nog weleens verrassen. Stel je geeft de opdracht: noem 10 concrete acties waarmee je je personeelsbeleid inclusiever maakt. Dan zijn de eerste zes waarschijnlijk voor de hand liggend, maar bij de zevende moet je even nadenken. Vraag ChatGPT deze actie concreter te maken, wat de voor- of nadelen zijn en je krijgt er wellicht een nieuwe, verrassende actie bij. Eén waar jij nog niet aan gedacht had en je klant misschien ook niet.

Ook heel smart: feedback vragen op de door jou geschreven offerteksten. Zelf vind ik dit een heel fijne optie. Zeker wanneer mijn collega’s en/of proeflezers eens geen tijd hebben. Vraag ChatGPT: Geef feedback en verbeteringsvoorstellen op de volgende tekst en je zult zien dat er altijd wel iets nuttigs uitkomt. Bijvoorbeeld om meer en concretere voorbeelden te geven of om een tekst meer (overtuigings)kracht te geven.

ChatGPT voor offerteteksten: stupid

Stupid is eigenlijk te sterk uitgedrukt. Het is goed om te onthouden dat deze tool bij lange na nog niet perfect is. Je teksten controleren op feiten of onbedoeld hokjesdenken blijft noodzakelijk. ChatGPT is gebaseerd en getraind op de contents die uit openbare, online bronnen worden gegenereerd. Het reconstrueert teksten op basis van bestaande teksten. Bovendien is de tool beperkt wat contextueel begrip aangaat. Het mist dus de contextuele kennis die jij als mens, sales professional of ondernemer hebt waarmee je een offerte op maat maakt. Zonder menselijke controle zou je offerte dus verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden of tot verwarring kunnen leiden.

Aan sommige teksten kan ik zien dat ze waarschijnlijk 1-op-1 van ChatGPT overgenomen zijn. De gegenereerde teksten zijn dan wat repetitief, algemeen en minder origineel. Als je deze tool gebruikt, adviseer ik je om de tekst daarna aan te passen met jouw stem en taalgebruik. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de klant zich afvraagt met wie hij aan tafel gezeten heeft. Een offerte is in mijn optiek een verlengstuk van het gesprek. Het kan een echte deal breaker zijn als de klant of prospect jou of het gesprek niet in het voorstel herkent.

ChatGPT wordt gevoed met meer dan 300 miljard woorden uit allerlei soorten content op het internet. Websites, blogs, comments op blogposts, boeken en berichten. Het genereert echter ook teksten van persoonlijke aard, die zonder toestemming verkregen zijn. Daar kunnen risico’s aan kleven. Wat betekent dat het bijvoorbeeld (op termijn) voor het privacyrecht? Kijken we naar offertes, dan kunnen de met ChatGPT gegenereerde teksten gevoelige informatie bevatten. Denk aan prijzen of contractvoorwaarden. Iets om in elk geval rekening mee te houden, voor het maken van offertes met ChatGPT en misschien ook om eens kritisch te kijken hoe openbaar deze gegevens bij jou organisatie zijn.

Samengevat

Het gebruik van ChatGPT bij het schrijven van offerteteksten kan zeker voordelen bieden. Het inspireert, voorkomt dat je vastloopt en veel tijd verspilt. De chatbot kan je offerteteksten controleren op spel- en grammaticafouten en is in staat om feedback en optimalisatie te geven. Het is echter belangrijk om je van de beperkingen bewust te blijven. Met name het gebrek aan contextuele kennis en de mogelijkheid op onnauwkeurigheden. Menselijke betrokkenheid en beoordeling blijven wat mij betreft noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je offerte effectief, gepersonaliseerd, accuraat en als maatwerk de deur uitgaat.

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

dinsdag 15 augustus 2023 - Offerte Maken

share:

Gerelateerde artikelen

Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.
Offerte programma voor online offertes die jouw kracht versterken
Ontdek hoe je met een offerte programma slimmer krachtigere offertes kunt maken die overtuigen met jouw verhaal
Offertes die bijna zichzelf schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie
Het schrijven van een offerte is niet voor iedereen een hobby, maar wel essentieel voor je business. Om je leven makkelijker te maken en je te helpen als je naar een leeg scherm zit te staren hebben we een nieuwe feature aan Offorte toegevoegd die offerte teksten voor je schrijft. Althans, die je in ieder geval op weg helpt en je kan inspireren om tot dat ultieme, opdracht winnende stuk tekst te komen.
Een ‘Over ons’-pagina bij je offerte? Doen!
Het verkoopgesprek en de offerte zijn uitgelezen momenten om de klant of prospect ervan te overtuigen dat in zee gaan met jullie (als betrouwbare experts) de beste optie is. Prima, so far so good. Maar … overdrijf het niet zorg ervoor dat je jullie bedrijf op de juiste plek en op de juiste manier presenteert.
Een offerte maken voor corporate organisaties
Grote, corporate organisatie doen in de regel graag zaken met soortgenoten. Toch worden er steeds meer partnerships met kleinere bedrijven en/of startups gesloten. Zo kunnen deze grote organisaties sneller innoveren. Kleinere bedrijven en startups op hun beurt profiteren van de kennis, faciliteiten en netwerk van corporate organisaties. Hierdoor kunnen ze beter en sneller ontwikkelen of groeien. Mooi, dat ziet er allemaal goed uit. Echter, corporates onderling spreken elkaars taal, maar een ‘kleinere ondernemer’ kan zich maar beter vooraf goed voorbereiden, óók wat betreft offertes. Waar kun je zoal rekening mee houden en wat zijn de essentials in een offerte voor grote organisaties? Ik ben eens op zoek gegaan en heb een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.
Nieuwe offerte editor & viewer
We zijn verheugd om onze nieuwste software-release met je te delen. Na maanden van hard werken zijn we dan nu eindelijk live. De nieuwe offerte editor & weergave helpen je nog beter om slim, winnende offertes te maken. Lees verder om alle nieuwe features te ontdekken.
Genderbewuste offertes
Genderbewuste, genderneutrale en/of inclusieve communicatie wordt de nieuwe standaard. Beweeg mee met het huidige tijdsbeeld en pas je schrijfstijl aan op je website, in je nieuwsbrieven en natuurlijk ook in je offertes.

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten