1. Home
  2. Blog
  3. Inspiratie
  4. Slimme en leuke tips voor salesprofessionals

Tips voor sales professionals

Koude acquisitie, leads kwalificeren, je crm gebruiken... we geven je 6 slimme tips, waarmee je je sales game naar een hoger level tilt.

Tips voor sales professionals

Om de verkoopprestaties te verbeteren, kun je je als salesprofessional richten op algemene, bekende strategieën en tactieken. Prima om dit te blijven toepassen, maar daag jezelf ook eens uit door deze principes met wat creativiteit en lol te combineren. We geven je 6 slimme (en leuke!) hacks, waarmee je je sales game naar een hoger level tilt.

Quizzen en enquêtes waarbij iets te winnen valt

LinkedIn is een geweldig platform voor het opbouwen van zakelijke connecties en het genereren van leads. Maak via LinkedIn een enquête/opiniepeiling met relevante vragen met betrekking tot interessante onderwerpen binnen jullie branche of expertise. Beloon deelnemers, als een incentive, met een whitepaper dat betrekking heeft op het onderwerp van de enquête. Zelf een quiz maken kan ook. Stel jullie organisatie zit in digitale marketing. Ontwerp dan een quiz (er zijn genoeg online tools waarmee je in no time een aantrekkelijk quiz maakt) over digitale marketingstrategieën of de laatste trends in jullie branche. Bedenk afwisselende vragentypes (open vragen, ja/nee of meerkeuze) om de aandacht van deelnemers langer vast te houden. Deel hem op LinkedIn en beloon de 10 deelnemers met de hoogste score met een gratis en vrijblijvende Q&A sessie.

Resultaat: je verzamelt waardevolle leads van mensen die geïnteresseerd zijn in digitale marketing. Bovendien heb je de kans om je expertise en waarde te demonstreren door de whitepaper of de Q&A sessie die je aanbiedt.

Persoonlijke berichten met (meer) impact

Stuur, in plaats van traditionele e-mails, videoberichten waarmee je een potentiële klant op een persoonlijke, verrassende manier benadert over (bijvoorbeeld) jullie geavanceerde kantoorapparatuur. Begin je videobericht met jezelf voor te stellen en loop langs de apparatuur terwijl je uitlegt hoe deze bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Benoem concrete verschillen met andere, minder geavanceerde apparatuur. Video's zijn veel boeiender en persoonlijker dan e-mails en ze zorgen voor een sterkere eerste indruk.

Resultaat: de kans is groot dat je meer aandacht krijgt, jouw bericht helemaal af gekeken wordt en jullie merk of producten beter onthouden wordt. Wedden dat dit zich vertaalt in een hoger conversiepercentage?

Storytelling

Het gebruik van storytelling is een niet nieuw, maar wordt wel vaak onderschat als techniek om potentiële klanten aan te trekken. Dat niet alleen, je kunt met storytelling klanten boeien, hun emoties raken, bezwaren wegnemen en hen overtuigen om jullie product of dienst af te nemen. Vertel je unieke verhaal op jullie website of op de over ons-pagina in een offerte. Je onderscheidt je daarmee van de concurrentie. Vertel over de oorsprong van het bedrijf, klantsuccesverhalen of over de passie en toewijding van jullie team. Ondersteun jullie verhaal met beelden en audio.
Resultaat: de resultaten van storytelling variëren afhankelijk van de kwaliteit van het verhaal, de relevantie voor de doelgroep en de consistentie in het gebruik ervan. Voldoe je daaraan, dan heb je een ijzersterke tool. Met storytelling creëer je een emotionele connectie. Prospects zien de situatie en de hoofdpersoon voor zich waardoor er al een begin gemaakt wordt met het opbouwen van een band met je dienst, product of merk.

Gamification: plezier én resultaat

Gamification is een krachtige manier om de motivatie en prestaties van een verkoopteam te verbeteren. Je werkt bijvoorbeeld als manager bij een e-commercebedrijf dat sportartikelen verkoopt. Organiseer dan een wedstrijd waarbij je team punten verdient voor elke verkoop en bonuspunten voor specifieke producten of diensten. Aan het einde van de maand krijgt het teamlid met de meeste punten een speciale beloning, zoals een sportief weekendje weg.

Resultaat: gamification creëert competitie en plezier binnen het team waardoor motivatie, betrokkenheid, productiviteit èn de resultaten toenemen. Hoewel gamification op individuele prestaties gericht is, beïnvloedt het tegelijkertijd de samenwerking en teamspirit. Samen elkaars succes vieren en samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken is veel leuker dan in je eentje.

Netwerk op niet-netwerk bijeenkomsten

In plaats van je netwerk alleen op zakelijke- en netwerkevenementen uit te breiden, zoek het eens op wat minder conventionele situaties. Stel dat je werkt bij een consultancybedrijf dat zich richt op duurzaamheid. Neem dan deel aan lokale milieu-initiatieven, zoals vrijwilligerswerk in natuurgebieden of bij lokale milieuprojecten. Dit kan leiden tot waardevolle zakelijke contacten en/of leads, omdat je mensen ontmoet die dezelfde waarden en interesses delen.

Resultaat: onverwachte, maar waardevolle zakelijke kansen, een sterker/warmer netwerk en je vergroot de kans op leads aanzienlijk.

Ga podcasten

Podcasten is een geweldige manier om je organisatie als een autoriteit in je branche te positioneren. Stel je bent sales manager bij een softwareontwikkelingsbedrijf, dan is een podcast met diepgaande gesprekken over softwareontwikkelingstrends, technologieën en beste praktijken, heel lucratief! Door waardevolle informatie en inzichten te delen, trek je namelijk luisteraars aan die op zoek zijn naar expertise in jullie vakgebied. Het hosten van een podcast biedt bovendien kansen voor netwerken en samenwerkingen. Je kunt experts en invloedrijke spelers uit de softwareontwikkelingswereld uitnodigen als gasten.

Resultaat: je vergroot de zichtbaarheid van jullie organisatie. Je verbetert de klantenbinding en bereikt tegelijkertijd een breder publiek (potentiële klanten). Door waardevolle inzichten en expertise te delen, versterk je jullie reputatie. Een podcast en zeker in samenwerking met belangrijke spelers uit de softwareontwikkelingswereld, leidt vaak tot waardevolle zakelijke connecties, mogelijke samenwerkingsverbanden en niet te vergeten: nieuwe leads.

Creativity is intelligence having Fun (Einstein)

Creativiteit en plezier kunnen echt het verschil maken in je verkoopbenadering. Probeer deze hacks gewoon eens uit, maak ze passend voor jullie organisatie of verkoopteam en ontdek hoe ze je kunnen helpen jullie doelen te realiseren.

Have fun!

Gabriëlle de Sain

Gabriëlle de Sain

maandag 20 november 2023 - Inspiratie

share:

Gerelateerde artikelen

Offerte maken kennisbank
Alles over offertes en waarom ze belangrijk zijn voor je bedrijf. Lees uitgebreide informatie en leer hoe je betere offertes kunt maken.
Offerte programma voor online offertes die jouw kracht versterken
Ontdek hoe je met een offerte programma slimmer krachtigere offertes kunt maken die overtuigen met jouw verhaal
Broodje aap verhalen in offertes: dealbreaker
In de wereld van sales zijn offertes een cruciaal onderdeel van het proces. Het is het moment waarop potentiële klanten een eerste of tweede indruk krijgen van jullie organisatie en de diensten of producten die jullie aanbieden. Dan kom je natuurlijk niet aanzetten met een paar broodjeaapverhalen. Maar daarin zou je je nog weleens kunnen vergissen …
De geschiedenis van de offerte: van handdruk tot digitale handtekening
De geschiedenis van de offerte? Een mannetje die via spijkerschrift iets van een offerte maakt. Ja, aan verbeeldingskracht geen gebrek. Achteraf blijk ik er niet eens zoveel naast te zitten, maar daarover straks meer. Het maken van een offerte door de tijd heen laat een flink evolutie laten zien.
Inzet van chatgpt bij het maken van offertes: slim?
Het kan niemand zijn ontgaan. Maandenlang domineerde ChatGPT het nieuws en social media. We kregen van alles voorgeschoteld. Argumenten voor en tegen, mogelijkheden en onmogelijkheden, enthousiasme en vrees. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik als content writer de discussies op de voet volgde. Daarnaast beantwoordde ik vragen van opdrachtgevers, publiceerde een openhartig blog en nu hier op de website van Offorte. En met plezier, want: Is het smart or stupid om ChatGPT in te zetten bij het maken van offertes? is een interessante vraag. Lees verder en ontdek de voor- en nadelen die je mogelijk helpen bij de afweging om wel of geen ChatGPT bij offertes in te zetten.
Een ‘Over ons’-pagina bij je offerte? Doen!
Het verkoopgesprek en de offerte zijn uitgelezen momenten om de klant of prospect ervan te overtuigen dat in zee gaan met jullie (als betrouwbare experts) de beste optie is. Prima, so far so good. Maar … overdrijf het niet zorg ervoor dat je jullie bedrijf op de juiste plek en op de juiste manier presenteert.

Ready to get started?

Probeer Offorte nu gratis 14 dagen zonder verplichtingen

Klik hier om te starten